Technische Middag Roelofs
 
Hoe kunnen we een leuke activiteit organiseren in deze coronatijd? Deze vraag hield het bestuur al een tijdje bezig. Herman de Graaf kwam met een idee: een technische middag bij de familie Roelofs. Vader en zoon Roelofs waren hier wel voor te porren en zo ontstont deze techniche middag.
Op zaterdag 19 september was het zover. Na vele voorbereidingen stond daar een mooie verzameling stationaire motoren, graanpletters, koffiemalers, brommers, tractors en een vrachtwagen. En alles is zo ingericht dat iedereen voldoende afstand kan houden zodat het voor iedereen ook leuk blijft.
En leuk was het. Naast het malen met de motoren werden we ook nog getrakteerd op een demo van de tractor pulling team Backdraf.
De meeste bezoekers kwamen ook met een oldtimer, we zagen bromfietsen, motorfietsen, auto's in verschillende staten, en zelfs een oldtimer vouwwagen. De koffiepot pruttelde weer als vanouds en zo'n 40 leden hebben weer, op 1,5m, gezellig bijgebuurt. Fijn om die lachende gezichten weer te zien.

Een prachgige dag waarmee het weer gelukkig ook meezat. Deze dag was weer mogelijk gemaakt door de inzet van vele vrijwilligers, in het bijzonder Herman de Graaf en Harrie Roelofs en Team Backdraft.

Hopelijk weer tot snel!

Hans Roelofs
 
Technische ochtend Freeland Museum
Misschien ken je het wel. Een schutting met een poort, en een schuur erachter. Je bent er al vele malen langs gefietst, nooit geweten dat er zo'n mooie verhalen achter deze poort schuilen.

Deze zaterdag hadden we de kans om achter zo'n schutting te kijken, in Gemonde in het Freeland Museum. En de tweelingbroers die het museum runnen konden de verhalen die bij elk voertuig, elk object hoorden er prachtig bij vertellen.

Verhalen over de geschiedenis van elk voertuig. Over veteranen die 'hun' Jeep weer terugzien. Over het reviseren van een motor van een truck. Over een truck die in 2 helften in een zweefvliegtuig mee kan. En over het bezoek aan de landingsstranden in NormandiŽ, met de legervoertuigen daar zelf naar toe rijden, over de weg. Over nog veel meer verhalen over techniek en gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog.

Wat heb ik weer genoten. En als ik de voertuigen in september, bij de activiteiten in het kader van 75 jaar Market Garden, denk ik met een glimlach terug aan de verhalen die ik hopelijk nooit meer vergeet.

Henk Martens, bedankt voor het mogelijk maken van deze technische ochtend! Als er binnen de club nog meer mensen een leuk adres hebben voor een dergelijke ochtend of avond dan horen we dat graag!

Hans


Klik hier voor het fotoalbum
 
Technische middag White Horse
Technische middag White Horse

Clublid Herman de Graaf heeft ons getipt voor een technische middag bij het White Horse team. Sterker nog, hij heeft geregeld dat we daar zijn ontvangen. Om 13.30u waren 13 club leden aanwezig in Uden.

De vrijwilligers heetten ons welkom. de rondleiding begon met een terugblik in de geschiedenis van de White Horse. Dit was alleen al zeer interessant.
Het begon met een 6 cilinder ,toen een V8 daarna zelfs 3 V8 motoren. Na diverse Nederlandse titels zijn ze over gegaan op 3 Russische helikopter turbinemotoren.

Dat was een spong in het duister. Na een lange leerperiode hadden ze dat ook onder de knie.
Dat was een indrukwekkende 3 x 3000 pk op de achterwielen .
Toen dit project stopte, namen ze een adempauze van zo'n twee jaar.
Vervolgens kwam er een nieuw project, ze begonnen aan een vrachtwagen trekker. Eerst een Shania V8, dat was niet zo'n succes.
Nu is het een Iveco V8 met 450 pk origineel, nu na jaren sleutelen en aanpassen zit de Iveco boven de 2000 pk, uit hetzelfde motorblok!

Na een uitgebreide rondleiding om de wagen heen, werden door de bezoekers veel vragen gesteld.
Hierop werd duidelijk en vol passie antwoord op gegeven. Alleen vragen over het financiŽle plaatje werden vakkundig ontweken. Maar het betreft heel veel geld voor in totaal zo'n 15 min slepen per jaar.

Hulde voor deze 'selfmade' vakmannen en vrijwilligers.

Dank voor interessante middag.
Rien Schuurmans.

Klik hier voor het fotoalbum

 
Op bezoek bij Rein.
Op zaterdag 1 maart waren we op bezoek bij clublid Rein. Na hetgeen we op de showís van onze club al hadden gezien van hem, hadden we wel een klein idee van wat er zou gaan komen. Rein wist deze hoge verwachtingen meer dan waar te maken!

Na de gastvrije ontvangst door Rein en zijn vrouw met koffie en cake!) begon Rein zijn verhaal. Om ons alles goed te laten zien, had hij een paar motoren uit de showruimte gehaald en deze in zijn werkplaats van zijn eigen bedrijf gezet. Zoals de meeste van onze gastheren waar we met de club op bezoek gaan, zeggen ze niet goed te weten wat ze moeten vertellen en dat ze geen goede praters zijn. Echter ook nu was daar na enkele minuten al niks meer van te merken.

De Ariel motoren zijn niet alleen zijn hobby, ze zijn ook zijn passie. Het eerste verhaal ging over een 4 cilinder die hij voor de tweede keer opgeknapt had. De eerste was in een brand in zijn werkplaats verloren gegaan. De keuze was ooit op Ariel gevallen toen Rein klaar was met het bouwen van zijn huis waar we nu zijn. Er werd weer naar iets gezocht om aan te sleutelen en zo werden er 2 Ariels gevonden via een advertentie.
Terwijl we bij de eerste 3 motoren in de werkplaats stonden konden we al zien dat er meer was. In de volgende ruimte kregen we een frame te zien waar hij nog mee bezig was. Dat stond keurig op een kast en sommige onderdelen hingen er bij. Mooi was het om te zien hoe dingen in die tijd opgelost werden.

Leuk was dat een van onze clubleden ook een Ariel in bezit heeft, wel een jaartje jonger, met kleine verschillen. Het verbaasde ons niks dat Rein die verschillen ook allemaal kende. Uit eindelijk belanden we in de showruimte waar de rest van zijn verzameling stond. De motoren waren in gerestaureerde en originele staat. Het is niet te zeggen wat nu mooier was. Hier had hij ook alle documentatie verzameld en mooi posters aan de muur hangen. Dit gaf je het gevoel dat als je iets over dit merk wilde weten je hier moest zijn.
Ook hier blijkt weer dat rein over veel kennis beschikt en dat daar uit vele landen gebruik van wordt gemaakt. De mooiste voor mij was de motor uit 1906 met verwisselbare kleppen aan de buiten kant.

Om 4 uur sloten we weer met koffie af. Wederom kunnen we terug kijken op een prachtig bezoek waar de liefhebber toch weer verder is gegaan dan dat wij dachten wat mogelijk was.

Als laatste wil ik Rein nog bedanken voor de unieke kans die wij kregen om dit alles te mogen zien.

Ton.

 
31 Oktober Technische Avond Hessing
 
lees meer...
 
Verslag Technische Avond Veroude, 15 april 2014
  
lees meer...
 
Verslag Technische Avond bij Albert v.d. Heijden in het Norton Museum Best
  
lees meer...
 
Verslag Technische Avond Arie Haan Crossmuseum
  
lees meer...
 
Technische Avond van Heesch
21 juni 2012
lees meer...