Verslag Museumbezoek 2019
Zondag 17 maart was het dan zover.

Op deze prachtige dag verzamelden zich 50 personen bij de nachtegaal, om deel te nemen aan het jaarlijks museumbezoek van HW & VC. Dit jaar hadden Tjeu en Ad enkele musea uitgezocht. Een in Dronten en een in Waddinxveen.

Rien was ruim op tijd om ons met de bus van onze hoofdsponsor Fassbender naar Dronten te brengen. Onderweg werd het hele gezelschap door Adri en Ad van koffie voorzien en werd er druk gebuurt.

Ons eerste bezoek was het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten. In de kantine kregen we na een reis van ruim 1,5 uur koffie met koek.
Het MEC is een museum dat een collectie heeft met een grote diversiteit. Iedereen zal wel wat bekends van vroeger zijn tegenkomen uit de ijzeren eeuw. Er zijn radioís en tvís, maar ook vele oude gereedschappen. Een bibliotheek met veel oude technische boeken en een grote collectie van oude verbrandingsmotoren, stoomminiaturen en opengewerkte motoren, stoommachines en in de lange vitrinekast van ruim 60 meter kon je van alles tegenkomen. Het was ook stoomweekend en dat betekende dat er diverse stoomwerktuigen puffend op ons stonden te wachten.

Daarna reden we naar het tweede museum, een bromfietsmuseum in Waddinxveen. We werden opgewacht door eigenaar Jan Uittenbroek. Een museum van een uit de hand gelopen hobby . Vele brommers en motoren zijn door Jan zelf gerestaureerd. Er was van alles te bewonderen, o.a. Batavus, Berrini. Kreidler, Locomotief, Magneet, Nsu, Rap, Sparta, Victoria, Yamaha, Zundapp en nog vele anderen. Ook werd er ruim aandacht geschonken aan de techniek.

Om 5 uur werd de terugweg naar Schijndel aanvaard. Precies op tijd weer terug bij de Nachtegaal, waar Richard ons verraste met een winterkost buffet. Ook onze hoofdsponsor met zijn gezin schoof gezellig bij dit buffet aan.

De deelnemers lieten het zich goed smaken. Richard had weer goed voor ons gezorgd.

Rien bedankt voor de veilige busrit en de organisatie dankt jullie voor de gezellige dag.

Tjeu & Ad


Klik hier voor het fotoalbum
 
Verslagje van ons museumbezoek 2018
 
lees meer...
 
Museumbezoek 6 maart 2015
lees meer...
 
Museumbezoek SIHA Beurs Antwerpen. Oldtimerbeurs en salon.
  
lees meer...
 
Verslag Museumbezoek 2015
  
Museumbezoek

Op zaterdag 28 maart was het weer zover: het jaarlijkse museumbezoek met HW&VC.
Op het weggetje naast de Nachtegaal stond de bus van Fassbender al warm te draaien toen ik met mín vader arriveerde. Klaar voor de reis. Een wat langere reis deze keer, richting Almelo, dan nog iets verder richting de Duitse grens. Dankzij een toeristische route hebben we zelfs ook nog een stukje Duitsland gezien! We hadden elkaar weer veel te vertellen dus de heenreis was voor mijn gevoel snel voorbij.

Bij aankomst sloot ik aan bij de eerste groep, wij begonnen met het bewonderen van de verzameling van smederij Buscher. Ik wist wat ik ongeveer moest verwachten; veel hokjes met veel oude spullen. Maar bij binnenkomst bleek het nog meer bijzonder dan ik had verwacht. Ik wist gewoon niet waar ik moest kijken. In elke hoekje, op elke schap in de kasten en zelfs op elke horizontale balk van een spant lag wel iets ouds. Tractors, bromfietsen, bussen, radioís, landbouwvoertuigen noem maar op! En alles door elkaar. Storend? Nee, ik vond van niet. Het heeft zo wel iets, een bepaalde charme.
Via verschillende ruimte stonden we uiteindelijk aan de andere kant van de schuur weer buiten. Wat blijkt: er is nog een schuur. En nog een. En zelfs nog een verderop.
De verzameling is zoals gezegd niet praktisch opgesteld. Het zijn over het algemeen geen topstukken zoals in het Louwman museum. Maar het zijn oldtimers waar veel mensen een herinnering aan hebben. Voertuigen met een verhaal, en dat maakte het mooi. En het bezichtigen voelde als een avontuur. Prachtig om meegemaakt te hebben!

Op naar het volgende museum. Met de bus naar het nabijgelegen koetsenmuseum van Holdkamp. Na een warm ontvangst met lekkere sterke bak koffie en een stuk cake de kou in. Buiten stonden enkele koetsen opgesteld. Dhr. Holdkamp kende bij elke koets de historie tot in de details en bracht dit op een boeiende wijze over. We leerden hoe een werkkoets met enkele slimme handelingen omgezet wordt naar een nette koets om op zondag mee naar de kerk te gaan. Hoe een vernuftig ontworpen stuk hout dient als krik voor een koets, en ga zo maar door.
Binnen stonden enkele zeer bijzonder koetsen. Zoals een koets speciaal voor de kinderen van het koningshuis. Maar ook een indrukwekkende verzameling lampen, werktuigen, schoenmakersgereedschap en ga zo maar door. Zelfs de oude groentenkas is opgeofferd voor de hobby.
Ik heb eigenlijk niets met koetsen eerlijk gezegd, maar ik vond het een heel boeiend museumbezoek!

Napratend over hetgeen we gezien hebben rijden we weer richting Schijndel. Bij de Nachtegaal staan al wat mensen te wachten om aan te sluiten bij het buffet. De mensen van de Nachtegaal hebben het goed voor elkaar want het eten is heel lekker en niemand komt iets te kort. Een leuke en gezellige manier om de dag af te sluiten!

Tjeu en Ad bedankt voor de organisatie, de families Buscher en Holdkamp bedankt voor de gastvrijheid! Sponsor Fassbender uiteraard ook bedankt!

Hans

Klik hier voor het fotoalbum
 
Verslag Museumbezoek 2013: Oldtimer Motoren Museum (Belgi√ę)
  
lees meer...
 
Verslag Museumbezoek 2012 ‚Äúterug in de tijd‚ÄĚ
  
Hieronder 2 verslagen van het museumbezoek, 1 door Harrie van Geffen en 1 door Adri Smits.
lees meer...