31 Oktober Technische Avond Hessing
 
Technische avond Schokbrekers YSS/PROMAX.

Op de laatste dag van Oktober gingen we met de HWVC op bezoek bij Harrie en Mark Essens
die schokbrekers maken in Schijndel. Na koffie opent voorzitter Rien Schuurmans de avond met een welkomswoord aan de aanwezigen. Op deze technische avond van de HWVC zijn weer 22 ledenaanwezig.

Vader Harrie neemt het woord en verteld over de geschiedenis van het bedrijf. Sinds
1980 worden er schokbrekers gemaakt. Tegenwoordig bestaat het bedrijf uit 2 delen, hier in
Schijndel worden schobrekers voor crossmotoren op maat gemaakt met de nieuwste technieken
door zoon Mark. Harrie houd zich bezig met de ontwikkeling en productie van schokbrekers voor weg motoren in een fabriek in Thailand onder het merk YSS. De schokbrekers die in Thailand gemaakt worden zijn door hun zelf getest. De eerste testbanken hebben ze zelf gemaakt omdat er nog niks te koop was.De schokbrekers worden vooral gebouwd op ervaring en zelf opgedane kennis. In de kwaliteit van de te gebruiken materialen zit niet zo veel verschil meer in, dat is redelijk uitontwikkeld. De kennis en de ervaring van de bouwers bepaald ook voor een groot deel de kwaliteit. Het bouwen van de kleine aantallen voor de cross is te duur in Thailand waar ze 250.000 schokbrekers per maand maken voor motoren en voor de Aziatische markt ook veel voor scooters.

De introductie van de YSS schokbrekers vond plaats op een kleine stand van 3 bij 3 meter tijdens een beurs in Italie. Er waren niet meer dan een paar modellen schokbrekers en een paar prijslijsten met wat ze konden leveren aanwezig. Door de vele contacten van Harrie uit het verleden konden ze meteen aan de slag en de productie groeide snel.
Nu gaan de schokbrekers per volle container naar de landen in Azie en Europa. Een schokbreker kan wel uit 184 onderdelen bestaan. Ook worden YSS schokbrekers in de racerij gebruikt, jonge coureurs zijn vaak tevreden over het materiaal terwijl over de top coureurs altijd aanmerkingen hebben. Ook is Harrie nog bezig aan de ontwikkeling van een schokbreker zonder veer. Deze schokbreker heeft 3 spindels en ziet er zeer futuristisch uit !!!!!

Dan neemt Markt het woord over en geeft uitleg over de werking van de schokbreker. Hij heeft een open gewerkte schobreker bij de hand waarbij veel onderdelen zichtbaar zijn. Ook waren zij een van de eerste die met een van buitenaf verstelbare schokbreker kwamen. Aan de hand van vele voorbeelden zien we hoe een schokbreker werkt. Mark wordt ook vaak door topcrossteams ingehuurd om de juiste afstelling te doen en gaat daarvoor ook heel Europa door. Ook zien we nog het verschil tussen oude en nieuwe schokdempers, tegenwoordig dik onder en dun boven terwijl dat vroeger andersom was en nu veel fijner afgesteld kunnen worden. Als laatste komen ook de crosszijspannen nog tersprake wat een moeilijk gebied is. Een zijspan is tegen alle wetten van de natuur gemaakt en zorgt voor vele onbekende krachten en het is een uitdaging om ook daar schokbrekers voor te maken. Dat hun dit goed lukt bewijst het zijspan team van Adriaenssen- van de Boogaart dat de afgelopen 2 jaar wereldkampioen is geworden met de schokbrekers van PROMAX.

We zien dat mogelijkheden bijna eindeloos zijn. We sluiten af met een drankje in het cafe acher de werkplaats.
Voorzitter Rien doet het bedankje en we zijn het er met zijn allen over eens dat het een mooi avond was.

Met dank aan Ton Santegoeds en Henk van Geffen voor het schrijven van dit verslag en het organiseren van de avond.


Klik hier voor het fotoalbum

Vorige pagina