Verslag Technische Avond Veroude, 15 april 2014
  
Rien, Harrie en Herman zijn enkele weken voor deze technische avond al bij de familie Veroude langs gegaan om afspraken te maken voor de Technische Avond. Door de gastvrijheid van deze familie in combinatie met de Brabantse gezelligheid werd dit bezoek al een avondvullend bezoek. Dit belooft wat voor de technische avondÖ

En die verwachting wordt dinsdagavond bij binnenkomst al waargemaakt. De 25 belangstellenden van onze club worden warm onthaald met koffie en een zelfgebakken lekkernij.
De hal waar we worden ontvangen staat helemaal vol met jonge tractoren. Hier zijn we natuurlijk niet voor gekomen, maar toch mooi om te zien. Marco neemt ons dan ook snel mee naar zijn werkplaats. Hier staan 2 bijzondere vooroorlogse tractoren waar die Marco aan het restaureren is. In dit geval is het puur een technische restauratie, optisch wordt niet veel meer gedaan dan het aanbrengen van een blanke conserveringslaag. De tractors zijn afkomstig uit de Verenigde Staten en zijn door het landklimaat dan ook niet rot. Bovendien mag je zien dat ze oud zijn, legt Marco uit. Vervolgens start hij een tractor. Terwijl wij luisteren naar het machtige geluid vertelt hij verder over ontsteking, over het verlies aan vermogen in de aandrijving en ga zo maar door.
We gaan door naar de volgende hal. Eenmaal hier binnengekomen krijg ik pas door hoe ver de hobby van Marco en zijn vader gaat. De hal is helemaal gevuld met tractoren, stationaire motoren en andere historische agrarische werktuigen, de een nog mooier dan de ander. Er is een duidelijke scheiding te ontdekken tussen tot in nieuwstaat gerestaureerd en in orginele staat. Vader heeft een voorkeur voor nieuwstaat maar legt uit dat dit ook een nadeel heeft; hij mag er met zín vieze klompen niet meer opklimmen.
Op de vliering is een mooie verzameling van oude handwerktuigen en zelfs een historische keuken te vinden.
De beide heren kennen het verhaal achter elke tractor die binnen staat en leggen in geuren en kleuren uit welke technische hoogstandjes in die tijd al gemaakt zijn. Om een paar voorbeelden te noemen; een tractor met variabele aandrijving, een tractor met waterinspuiting in het spruitstuk, een mechanische bougie op laagspanning en ga zo maar door.

Na dit alles worden we weer ontvangen in de hal waar zijn binnengekomen en wordt onder het genot van een drankje volop nagebuurt. Rien neemt het woord en bedankt Marco, zijn vader en de twee dames voor de mooie avond en de goede zorgen. Het daaropvolgend applaus is dan ook meer dan verdiend.

De toch al hoge verwachtingen zijn dus waargemaakt. Ik vond het persoonlijk ook mooi om te zien dat er veel leden aanwezig waren die niet per definitie iets met tractoren hebben. Ik kreeg de indruk dat zij toch een heel boeiende avond hebben beleefd, door hun liefde voor (historische) techniek.

De familie Veroude bedankt voor deze mooie technische avond!

Hans


Klik hier voor het fotoablum!

Vorige pagina