Verslag Technische Avond Arie Haan Crossmuseum
  
Verslag Technische Avond 31-10-2013

Donderdag 31 oktober was het om half acht weer tijd voor een technische avond van onze club.
We waren uitgenodigd bij Arie den Haan in Schijndel ,die we bereid hadden gevonden een twintigtal van onze clubleden in zijn Maicomuseum te ontvangen.

De vroegkomers werden ontvangen door Dinie en Piet van Hoof, die zich hadden ontfermd over de koffiepot. Al snel werden er door verschillende nestors van onze club ,waaronder Arie zelf crossherinneringen uitgewisseld. Onder het genot van een bak koffie en een appelflap werden de startnummers van de crosscoryfeeën van weleer doorgenomen en waar nodig geverifieerd aan de hand van posters aan de wand.

Inmiddels was de groep die zich had aangemeld aardig compleet en kon Arie aan zijn verhaal beginnen. Hij vertelde hoe hij in de loop der jaren een flinke verzameling heeft aangelegd op Maicogebied. Nu zijn zoon de zaak heeft overgenomen heeft hij meer tijd gekregen om zich met zijn collectie en het nieuwe museum bezig te houden.

De hoofdmoot van zijn collectie bestaat uit Maico’s vanaf de vroege jaren zestig tot midden jaren tachtig ,toen Maico failliet ging. Arie liet zien hoe de crossmotoren zich ontwikkelden van licht verbouwde standaard wegmachines tot volbloed speciaal ontwikkelde crossmachines. Dat Maico ook wel eens de plank missloeg kon Arie illustreren aan de hand van een motor uit begin jaren tachtig, die opvallend hoog was, maar door een slechte stuurgeometrie niet te besturen bleek. Er staan in de collectie ook verschillende andere merken uit de hoogtijdagen van de motorcross ,zoals b.v. NSU ,Bultaco en Montesa, die er allemaal perfect gerestaureerd bij staan.

We kregen ook een kijkje in de werkplaats, waar één machine bijna voltooid stond en een andere in stukken en brokken ter inventarisatie nog even in de hoek moest wachten. Een vreemde eend in de bijt is de Vespa Ape driewieler waar Arie mee bezig is .Hier werd uitgebreid door ons gezelschap bij stil gestaan en Arie vertelde dat het zijn bedoeling is volgend jaar met dit “Sisikarretje” naar de Maicosross in Den Dungen te rijden met een crossmotor achterop. Verder kregen we nog een kijkje in zijn projectencollectie die ervoor gaat zorgen dat hij voorlopig niet werkeloos tussen zijn mooie machines hoeft te gaan zitten.

Het was alweer na tienen toen de rondleiding ten einde was en we werden uitgenodigd om nog een pilsje of iets fris te drinken. Er werd gezellig nagekaart en Rien en Ton bedankten Arie ,die op zijn beurt te kennen gaf dat we altijd weer welkom waren, ook voor een pauzestop tijdens een rit.
Dit is zeker een aanrader en ik verheug me op de volgende keer.

Adri



Vorige pagina